ALV: denk mee over de vrijwilligersplicht!

We treffen Stadion-voorzitter Nelly Voogt op haar werkplek aan de rand van Bilthoven. Want je zou het bijna vergeten; naast haar vele werkzaamheden voor het wielrennen heeft Nelly ook nog een baan. En die speelt zich af in een sfeervolle lommerrijke omgeving die haast een vakantiegevoel oproept.

Op de burelen van Sportzorg houdt Nelly zich ook bezig met verenigingen, maar dan gaat het bijvoorbeeld om de landelijke verenigingen van sportartsen en masseurs. “Toch een tikkeltje anders dan Het Stadion. Het zijn beroepsverenigingen met bijvoorbeeld scholingen en  nascholingen.”

We nemen plaats in een vergaderruimte met een grote tafel en een flip-over. De grote ramen bieden mooi uitzicht op het parkachtige bos. “Als het even kan kom ik op de fiets,” zegt Nelly, terwijl ik zie hoe een merel met een gretig snaveltje een verdwaalde worm naar binnen werkt.

Scheuren en hobbels

De fiets. Daar zijn we. Nelly  legt uit dat ze voor de ledenvergadering van dinsdag 21 februari drie speerpunten in gedachten heeft, te beginnen met de accommodatie en het parcours op de Nedereindse Berg. Vooral aan het asfalt moet wat gebeuren. Er zitten scheuren en hobbels in wat de veiligheid niet bepaald ten goede komt. Nelly: “We gaan echt druk zetten op de gemeente die immers eigenaar is van de grond.

Daarnaast gaan we wat doen aan de lekkage in het Paviljoen. En we gaan aan de slag met groenonderhoud. Er komen bijvoorbeeld plantjes.”

Dat laatste moeten we niet zien als belangrijkste prioriteit. Nelly blijft dan ook het antwoord schuldig op de vraag of het om hortensia’s, geraniums of misschien wel de heerlijk geurende kamperfoelie gaat, waar wielrenners zo van houden. Veel belangrijker vindt ze dat Het Stadion met Edwin Peek en Nelly zelf goed is vertegenwoordigd in de coöperatie. “Er zijn korte lijntjes, zodat we met De Volharding en de SVU echt spijkers met koppen kunnen slaan.”

Trainingsbegeleiding

De hoogste tijd voor speerpunt nummer twee; trainingsbegeleiding voor iedereen, dus niet alleen jeugd. “Er is begeleiding voor volwassen wegrenners, maar op de een of andere manier worden die trainingssessies slecht bezocht.

We gaan onderzoeken waar nu echt behoefte aan is. Verder komen er binnenkort mountainbikewedstrijden om die afdeling meer van de grond te krijgen.” Nelly is blij dat de handbiketrainingen ondanks het stoppen van Rogier onder leiding van Geert Eyck gewoon door kunnen gaan. Ook over de verschillende jeugdtrainingen is ze zeer te spreken.

BMX

“Waar we dit jaar echt werk van willen maken is de BMX-afdeling. Er ligt een mooie baan bij Ruigenhoek in de buurt van Overvecht. We denken dat we als club extra aantrekkelijk zijn om lid van te worden als je verschillende disciplines kunt aanbieden. Zeker de jeugd zal dat aanspreken, omdat je combinaties kunt maken en daarmee de betrokkenheid vergroot.” Tot slot kondigt Nelly niet zonder tevredenheid aan dat Dorus van Alfen de training gaat verzorgen van vrouwen boven de 23 jaar. Als organiserend boegbeeld van het vrouwenwielrennen kunnen wat haar betreft niet genoeg vrouwen op de fiets springen.

Raadsel

En dan komen we op een van de belangrijkste punten; het tekort aan vrijwilligers. Zonder vrijwilligers kan een club niet, maar toch is dat volgens Nelly ondanks jaren van aandrang nog steeds niet tot de meeste leden van onze club doorgedrongen. Dat bijvoorbeeld de trainingswedstrijden nog door kunnen gaan, is te danken aan de trouwe inzet van enkelen. “Onbegrijpelijk eigenlijk,” vindt Nelly. “Want het wordt de hoogste tijd dat we de club als waaier gaan zien waarin je met z’n allen lichter kunt trappen.”

Sancties?

Komende ledenvergadering (21 februari om 19.30 uur) wordt daarom de vrijwilligersverplichting van stal gehaald, die eerder is aangenomen in de ALV van 2011, maar tot dusver een slapend leven leidde. Dat gaat nu dus veranderen. “De vraag is hoe we de vrijwilligersplicht gaan invullen. Moeten er bijvoorbeeld sancties komen en zo ja welke? Moet je taken kunnen afkopen? We hopen dat de leden zelf met ideeën komen.”

Hetzelfde geldt voor de verplichting om clubkleding te dragen, een ander punt waar menig lid zich weinig van aantrekt. “We hopen dat er op die punten echt een cultuuromslag komt. Dat komt de betrokkenheid alleen maar ten goede. Ik zou zeggen; komt allen naar de ledenvergadering.”

We kijken naar buiten. De merel is inmiddels op een dikke tak van een lage eik gaan zitten. “Dit is m’n laatste jaar,” zegt Nelly. “Dan heb ik het zes jaar gedaan, en ja, dan wordt het tijd dat iemand anders de voorzittershamer overneemt. Ik kan het van harte aanbevelen. Het Stadion is een leuke club met een grote diversiteit. Ik beleef er nog steeds veel lol aan.”

Tekst: Robert Jan Booij, foto’s Het Stadion