Meimaand Fietsmaand – Column van voorzitter Nelly Voogt

Meimaand-fietsmaand, een slogan bedacht voor de huis-tuin-en-keuken fietser en toerrijder, maar misschien toch ook wel van toepassing voor wielrenners.Er zijn in deze maand volop wedstrijden, steeds langere avonden om te kunnen trainen en de hele zomer nog voor je om alle trainingsarbeid van afgelopen maanden te verzilveren in goede prestaties.

Die prestaties worden veelal neergezet in de klassiekers en de rondjes om de kerk zoals we die al jaren kennen in de wielersport. Het valt me echter op dat er ‘vanuit het veld’ vaker initiatieven komen voor andersoortige wedstrijden, met name voor amateurrenners. Zo was ik bij een wedstrijd van de Ride like a pro challenge, een idee van een fysiotherapeut bij een profploeg, waarbij de teamprestatie centraal staat. Zoals dat ook bij de profs het geval is. Er wint geen individu maar een team. Samenwerking en tactiek zijn de sleutelwoorden. Een ander initiatief is de Ronde van West Nederland, een zesdaagse etappekoers voor amateur wielrenners. Zes aansluitende dagen koersen op parcoursen van zes verschillende verenigingen, compleet met dagprijzen, team klassement, sprint klassement, algemeen klassement en leiderstrui. In beide gevallen wordt de link gelegd naar de profs. Dat past helemaal in deze tijd waarin de beleving centraal staat: ‘je voelt je even prof’. Ik zou het mooi vinden als in 2018 een wedstrijd van de Ride like a pro challenge en een etappe van de Ronde van West Nederland op de Berg wordt verreden, omdat het goed is om te blijven zoeken naar vernieuwing in de trainingen en wedstrijden die we aanbieden.

De handbike marathon is een voorbeeld van vernieuwend aanbod vanuit het Stadion. Initiatiefnemer hiervan is namelijk Rogier Wiercx. De klassieke hardloopafstand van 42 km en195 meter afgelegd in de handbike over de Nedereindse berg. Na het succes van de eerste editie in 2016, organiseert Rogier e.a. de marathon op zondag 11 juni weer. De wedstrijd staat dit jaar als de handbike klimmarathon Utrecht op de kalender van het Nederlands Handbike Circuit (NHC).

Niet alleen vanuit het veld wordt vernieuwd, ook het team innovatie op het KNWU Uniebureau bedenkt nieuwe producten. Eén daarvan heet Join the Race. Tijdens Join the Race leren deelnemers beter fietsen (wielrennen) en worden ze klaar gestoomd om mee te doen aan een wedstrijd. Het programma bestaat uit zes trainingen waarin onderwerpen zoals balans, obstakels, bochten, tempo en peloton rijden aan bod komen. De trainingen zijn bedacht en uitgeschreven door de bondscoach Thorwald Veneberg. Als afsluiter wordt in de zevende training een trainingswedstrijd gereden waarbij de trainer mee rijdt tijdens de wedstrijd.

Een leuk plan en daarom hebben we als Stadion ja gezegd op de vraag vanuit team innovatie of we mee wilden doen in de pilot. De trainingen vinden plaats in mei en juni en worden gegeven door onze trainer Arnold Heemskerk. Het lijkt ons een goede gelegenheid om renners die de weg naar de Berg nog niet hebben gevonden op deze manier kennis te laten maken met het wedstrijdrijden én de vereniging.

Brengen deze initiatieven je op ideeën voor vernieuwend aanbod, laat het dan vooral weten. We staan er open voor!

Nelly Voogt, voorzitter WV Het Stadion