Junioren in Acht van Bladel

29 juni 2015, door admin

Afgelopen weekend 26-28 juni hebben Thijs en Huub meegestreden in de Acht van Bladel. Zij maakten deel uit van de districtsploeg Midden Nederland, samen met Wouter Renger (AXA) en Benjamin Veninga (HSV de Kampioen).

bladel

Bij de kenners onder ons staat de Acht van Bladel bekent als één van de grootste en zwaarste meerdaagse voor junioren in Nederland, 340 wedstrijd kilometers verdeeld over vrijdagavond, zaterdag en zondagochtend met op zondagmiddag een afsluitende tijdrit over 10km als toetje.

Vrijdag middag zijn we vertrokken naar Brabant om daar met drie auto’s vol materiaal en heel veel voeding ons te instaleren in het gehuurde vakantiehuisje. Het district heeft de organisatie hiervan voor zijn rekening genomen. Leo Adegeest was ploegleider voor deze wedstrijd, daarnaast hadden de renners een mekanieker en een tweetal verzorgers tot hun beschikking.

Na de warming-up op vrijdagmiddag viel om 18:00 het startschot voor de eerste etappe over 107km. 32 Ploegen 190 renners, direct volle bak, het zijn tenslotte junioren, boven 50 in het uur en zorgen dat je erbij blijft. Voor Wouter viel het doek al snel nadat zijn rechter shifter/remhendel volledig afbrak in een één van de vele valpartijen, de frustratie was van zijn gezicht af te lezen maar zonder rem is het echt einde oefening. Op 60km wedstrijd raakte ook Thijs betrokken bij een valpartij nadat iemand van achter in zijn derailleur was gereden. Met een verbogen achterpad en beide knieën onder het bloed heeft de ploegleidersauto hem achter moeten laten. Huub en Benjamin zijn prima gefinisht maar hoe groot was de verbazing dat minuten later Thijs toch nog binnen komt, 50  kilometer zonder versnelling met het bloed langs de benen voor de bezemwagen uitrijden dat verdiend alle respect.

Zaterdag stond een omloop van 60 kilometer op het programma die twee keer moest worden genomen, 120km in totaal. Thijs was redelijk hersteld van de dag ervoor en de derailleur was provisorisch gemaakt. Benjamin moest deze dag met verraderlijk veel wind opgeven, hij had het zich heel anders voorgesteld maar het was duidelijk niet zijn dag. Helaas kwamen Huub en Thijs in de tweede omloop achter een breuk in het peloton te zitten nadat er voor de zoveelste keer een valpartij was te betreuren. Beide hebben hierdoor onnodig tijd verloren in het algemeen klassement. Een duidelijk leermoment voor beide. Naast koersinzicht bleek ook water en dan met name het voldoende drinken van water een sleutelwoord in deze meerdaagse. Kramp lag voortdurend op de loer in dit warme weer, we hebben dan ook vele vertrokken gezichten gezien, een zogenaamd “Voecklertje”. De verzorgers hebben hun uiterste best gedaan voldoende bidons aan te reiken.

Na een goede nachtrust en heel veel koolhydraten stond op zondagochtend al weer een etappe van 100km op het programma.  Alleen Thijs en Huub waren nu nog in koers en hebben zich van hun goede kant laten zien, prima gereden. Ook de mannen in de grote teams begonnen de kilometers in de benen te voelen en niemand kon meer echt een verschil maken.

Na de ochtendkoers direct jezelf voorbereiden op de tijdrit, 10 kilometer lijkt op papier niet lastig maar met een paar flinke kasseienstroken toch nog een laatste aanslag op de benen. Thijs en Huub moesten al vroeg starten dus tijd om uit te rusten was zeer beperkt. Ondanks dat hebben ze allebei een prima tijdrit af geleverd  en nog een aantal plekken in het algemeen klassement weten op te schuiven.

Yanink Detant wint uiteindelijk de meerdaagse met Marten Kooistra van de Volharding op 4 seconde. Van de 190 gestarte renners hebben er maar 102 zich weten te classificeren.

Een zeer geslaagd weekend waarin de renners veel hebben kunnen leren. Jammer dat Wouter en Benjamin moesten opgegeven en dat tijdens de tweede etappe onnodig veel tijdsachterstand is opgelopen anders hadden Huub en Thijs aanzienlijk hoger in het klassement kunnen eindigen. Met dank aan de begeleiders: Dennis, Martha, Fredy, Thijs, Wesley en het district Midden Nederland en met name Leo Adegeest voor de organisatie.